• Welke voetbalclub is de snelst groeiende van de stad? FC Tilburg luidt het voor vele logisch antwoord. De fusie van de drie traditie clubs NOAD, RKTVV & LONGA zorgt al jaren voor groei. Iedereen is welkom bij de club ongeachte achtergrond of voetbal capaciteiten.

Komend seizoen zullen er wellicht ook wedstrijden in de namiddag moeten aftrappen en dat lukt alleen omdat het overvolle ‘spoorboekje’ met ruim dertig wedstrijden op het sportpark niet ergens onderweg vertraging oploopt.

74 teams
    Sportpark Spoordijk is sinds 1927 de thuisbasis van de club. FC Tilburg stuurt komend seizoen liefst 74 teams de wei in. Gelukkig ligt er nieuw clubhuis in de planning en beschikt de club over drie kunstgrasvelden een hybride veld en twee grasvelden. FC Tilburg is nog altijd een familieclub met ambitie. Wel een erg grote familie, ja. Het is voor ons een voorwaarde dat alle teams, selectie en breedtesport, wekelijks kunnen trainen. Het blijft een lastige puzzel dat voor elkaar te boksen. Maar het lukt wel.”

Het einde van de ledengroei is nog niet in zicht.
    FC Tilburg vraagt met de te verwachten instroom van vooral jeugdige voetballertjes voorzichtig aandacht om het laatste speelveld met natuurgras op termijn ook te voorzien van een artificiële ondergrond. ,,Kunstgrasvelden kunnen drie keer zoveel worden bespeeld dan een gewone grasmat. Een wereld van verschil: 1200 uur om 400 uur op jaarbasis. Met de vele regenval van de laatste maanden was kunstgras ook een uitkomst.”

Veel op dezelfde schouders
    Veel meer teams, een karrenvracht aan wedstrijden, dat alles vraagt extra inzet van vrijwilligers. FC Tilburg kan momenteel een beroep op een mooie groep vrijwilligers doen. ,,Een heel leger, zeker. Maar de ervaring leert dat veel nog te vaak op dezelfde schouders belandt. We proberen mensen te benaderen om iets te doen waar ze lol aan beleven.”

Hoe bereik je de ouders van jongetjes en meisjes die komen voetballen en die zelf nauwelijks binding hebben met FC Tilburg? ,,Die loyaliteit van generatie op generatie in families is er zeker nog wel, maar het wordt wel minder. We denken aan het maken en plaatsten van filmpjes, blogs en vlogs op social media. Daarin laat je zien wat er zo leuk is aan bijvoorbeeld het trainen van een jeugdteam.”Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Bijvoorbeeld trainers, begeleiders en kantinemedewerkers op drukke zaterdagen.

De verkeersdrukte wijst ons er ook elke keer weer op hoe groot onze club is geworden. “Iedereen wil bij FC Tilburg horen”