• [BRON: BRABANTS DAGBLAD] Afgelopen seizoen degradeerde FC Tilburg voor de derde keer in vijf jaar tijd, ditmaal naar de vierde klasse. In de krochten van het amateurvoetbal probeert de Tilburgse equipe komend seizoen de weg naar boven weer te vinden. ,,Veel jongens zijn gebleven om het recht te zetten.”

  (Foto: Jules van Iperen)

  Oefenmeester Michael de Boer zag de ploeg onder zijn leiding tweemaal degraderen. Volgens hem ging het in de vorige seizoenen mis omdat er telkens aan een nieuw team gebouwd moest worden. Niet alleen in de voorbereiding, maar ook tijdens het seizoen zelf door een veelvoud aan blessures.

  ,,Dan moet je spelopvattingen weer opnieuw aanleren of aanpassen’’, legt De Boer uit. ,,Daarnaast ontbrak scorend vermogen. Niet alleen in de spits, maar over het gehele team gezien, miste wij gif voor het doel.” Paul Brok, een van de drie aanvoerders, vond de degradatie onnodig. ,,Het is nu de derde keer dat ik met FC Tilburg degradeer. Het was onnodig gezien de kwaliteit van het elftal, maar als je aan het einde van het seizoen maar twee of drie wedstrijden hebt gewonnen, is degradatie wel terecht.”

  Versterking

  Dat is komend seizoen anders, want door enkele nieuwkomers in de aanval en op het middenveld, denkt De Boer dat het team beter in balans is. ,,Hierdoor kunnen we op verschillende manieren aanvallen en is er in de breedte meer concurrentie’’, vertelt hij. ,,Maar de tijd zal het leren. Eerst maar eens laten zien.’’

  Daarnaast is de groep van vorig jaar - op een speler na - bij elkaar gebleven. Een van de andere aanvoerders en jongen van de club, Julian Smolders, onderstreept dit ,,Eerdere jaren viel na een degradatie de groep uit elkaar”, zegt Smolders. ,,Dan moet je weer opnieuw beginnen. Een team smeden kost twee of drie jaar. Dit seizoen kunnen we de opbouw verder doorzetten.”

  Brok voegt daaraan toe dat door de slechte resultaten van vorig seizoen de groep er extra op gebrand is om de weg naar boven in te zetten. Daarvan akte is dat FC Tilburg in de voorbereiding bijna de helft zoveel doelpunten heeft gescoord als het gehele afgelopen seizoen.

  Ondanks dat de resultaten vorig seizoen tegenvielen, is de sfeer binnen het elftal nog altijd goed. ,,Dat is ook de reden dat zoveel jongens zijn gebleven. Om het recht te zetten voor de club, bestuur en trainer. Dat verdienen ze na de afgelopen jaren”, zegt Brok. Dat was in de jaren ervoor niet altijd volgens Smolders. ,,Vorig seizoen scoorden we nauwelijks, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat de sfeer zo goed is gebleven. Het seizoen ervoor was dat bijvoorbeeld niet het geval. De ligt voornamelijk aan de dynamiek van de groep”, vertelt Smolders.

  Vooruitzicht

  Met nog een aantal weken tot de eerste speelronde in de vierde klasse te gaan, wordt er al een voorzichtige voorspelling gedaan. ,,Ik denk zeker dat we bovenin mee moeten doen. Het gevoel is dit jaar anders”, vertelt Smolders. ,,De laatste seizoenen ben ik voorzichtiger geweest met het uitspreken van te hoge verwachtingen, maar ik denk dat we in de top drie kunnen eindigen”, voegt Brok er aan toe.

  Trainer De Boer tempert deze verwachtingen. ,,Je bent nog steeds afhankelijk van factoren die je niet altijd in de hand hebt. Wennen aan een nieuwe competitie en andere tegenstanders, een selectie fit krijgen en houden’’, vertelt hij. ,,Laten we eerst maar een paar wedstrijden proberen te winnen en de negatieve score van voorgaande seizoenen afsluiten.”