FC Tilburg (Fusieclub Tilburg) is een van de grootste amateur voetbalvereniging uit Tilburg. De vereniging ontstond per 1 juli 2017 als gevolg van de fusie tussen LONGA, NOAD en RKTVV. Thuisbasis is het “Sportpark Spoordijk”, de locatie waar LONGA speelde.
In onze provincie daalde het aantal voetbalclubs met tien procent, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Vooral kleinere clubs hebben de krachten gebundeld om op die manier het hoofd boven water te houden. En dat is eigenlijk ook het verhaal in Tilburg
Daar gingen drie clubs, die allemaal rond de honderd jaar bestonden, samen in FC Tilburg. “Die FC, staat voor Fusie Club, zegt Janssen die de trotse voorzitter is van de nieuwe club. LONGA had te weinig geld, NOAD te weinig velden en RKTVV te weinig leden. En dus zochten ze elkaar op.
"Natuurlijk ging de fusie ook bij ons niet zonder slag of stoot", zegt Theo. "Zeker bij de oudere leden was er wel weerstand. En die is er bij sommige mensen nog." Toch denkt hij dat het goed is geweest voor de drie voetbalclubs. "Toen we samen gingen hadden we ruim duizend leden. En nu zitten we boven de twaalfhonderd. Zelfs in coronatijd zijn we gegroeid."
Janssen staat bij de training van de jongens en meisjes onder twaalf. Die hebben geen idee dat die meneer aan de zijkant de voorzitter van de clubs is. Ze krijgen van de trainer ook nauwelijks de kans om naar de zijkant te kijken. Er wordt flink doorgetraind. "Voor hen tellen die oude gevoeligheden tussen NOAD, LONGA en RKTVV niet. Zij kennen alleen maar FC Tilburg. Voor hen hebben we het gedaan", zegt Janssen. "Zij zijn de toekomst."
Ook al telt Tilburg minder voetbalverenigingen, de toekomst van het voetbal in de stad is verzekerd. "Of er een nieuwe Memphis tussen loopt?" Janssen hoeft er niet over na te denken. "Vast en zeker. En die raken we dan natuurlijk snel kwijt aan de jeugdopleiding van een betaald voetbalclub. Dat is jammer, maar als een van je spelers doorbreekt is dat natuurlijk iets om heel erg trots op te zijn."
Bron: Omroep Brabant
TSV NOAD was een Tilburgse voetbalclub die van 1918 tot 1961 op het hoogste niveau speelde, met uitzondering van het seizoen 1959-1960, aangezien de club in 1959 degradeerde naar de eerste divisie. De degradatie werd in het seizoen 1959-1960 meteen goedgemaakt door weer te promoveren. In 1961 volgde weer degradatie.
T.S.V. NOAD werd op 5 juni 1910 opgericht. NOAD staat voor "Nooit Ophouden Altijd Doorspelen". In tegenstelling tot de meeste andere Brabantse voetbalclubs was N.O.A.D. geen Rooms-Katholieke maar een seculiere club. Het begon rebels: de fraters Dorotheus en Leonardo van het Heuvels patronaat verboden de aan hun zorgen toevertrouwde jongens om op zondagmiddag te voetballen. De jongeren moesten kiezen: verbonden blijven aan het patronaat of voetballen. Een achttiental koos voor het laatste en richtten in café Betje van Rijswijk voetbalclub N.O.A.D. op.
Vanaf 1918 speelde de club op het hoogste niveau, van 1954 tot 1971 als profclub. Na het seizoen 1970/71 werd NOAD weer een amateurclub. Het grootste deel van de prof-periode speelden de voetballers op een terrein aan de industriestraat, ingeklemd tussen twee spoorlijnen naar Breda en Turnhout. Deze locatie moest in 1955 verlaten worden, omdat daar het rangeercomplex van de NS gevestigd werd. De club speelde daarna weer in het gemeentelijk sportpark, terwijl de amateurafdeling actief was op hun bekende plek aan de Melis Stokestraat. In het seizoen 1971-1972 keerde N.O.A.D. terug naar de amateurs. Daarin opereerde de vereniging met wisselend succes. In 2011 promoveerde het eerste team naar de 3e klasse KNVB.
TSV LONGA was een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Tilburg, opgericht in 1920. Van het seizoen 1954/55 tot en met het seizoen 1964/65 speelde de club in het betaald voetbal.
Longa werd als de Tilburgsche Sportvereeniging L.O.N.G.A. in 1916 opgericht door Harrie van Loon. Hij was procuratiehouder bij de Tilburgse Hanze Bank en begon de club ter beoefening van gymnastiek en atletiek voor alle bankemployés van de Hanzebank. Later werd de in die tijd sterk opkomende voetbalsport toegevoegd en speelde Longa onderlinge voetbalpartijtjes met teams van andere Tilburgse banken, zoals de Amsterdamsche Bank, de Rotterdamsche Bank en de Gelderse Crediet Vereeniging. De teamsport voetballen vergde aanzienlijk meer structuur dan de andere sporttakken en daarom werd hiervoor een op eigen benen staande sportvereniging afgesplitst. Op 8 april 1920 werd de oprichtingsvergadering van deze sportvereniging gehouden en de naam vastgesteld: 'Tilburgsche SportVereeniging Lichaams Ontwikkeling Na Geestes Arbeid' (T.S.V. L.O.N.G.A.).
Toen in het seizoen 1954-55 in Nederland voor het eerst officieel betaald voetbal werd gespeeld, nam Longa daaraan deel in de destijds zo genoemde Eerste klasse A. Dit was een van de vier hoogste klassen in Nederland, waarvan de vier kampioenen na afloop van de competitie tegen elkaar om het landskampioen streden. De Oost-Tilburgse club werd tiende van de vijftien deelnemers in de poule. Het was daarmee meteen weer het kleinere broertje van stadsgenoot Willem II, dat in de Eerste klasse B direct kampioen werd en vervolgens tegen PSV, NAC en FC Eindhoven ook de landstitel won. In het daaropvolgende seizoen 1955-56 kwam Longa uit in de Eerste Klasse B. Dat was ondanks de naam inmiddels het op-één-na hoogste niveau van Nederland, onder de Hoofdklassen A en B. Longa werd negende.
Vanaf het seizoen 1956-57 werd het betaald voetbal in Nederland opgedeeld in een Eredivisie, twee Eerste divisies en twee Tweede divisies. Longa nam plaats in de Tweede divisie B en werd daarin derde van de vijftien clubs in de competitie, zes punten achter kampioen RBC. Dat bleek de hoogste positie die de club zou halen tijdens het bestaan als betaaldvoetbalclub. Longa werd in de daaropvolgende jaren een middenmoter in de Tweede Divisie. Zowel in het seizoen 1963-1964 als in 1964-65 werden de Tilburgers ten slotte laatste in de Tweede Divisie B. Daarop keerde Longa met ingang van het seizoen 1965-66 terug naar de amateurafdeling.
RKTVV was een voetbalvereniging uit Tilburg die op 4 maart 1917 werd opgericht als RKTVV Wilhelmina. Nadat het namenrecht ingevoerd werd in het Nederlandse voetbal, wijzigde de club in 1921 haar naam in RKTVV. Dit moest omdat RKTVV in één klasse kwam te spelen met Wilhelmina '08 uit Weert en gelijke namen waren verboden. Wilhelmina '08 was opgericht in 1908 en had daarom de oudste rechten. RKTVV schrapte daarom dat gedeelte van de clubnaam.
RKTVV staat voor Rooms-Katholieke Tilburgse Voetbal Vereniging. Het ontstaan van RKTVV kwam voort uit een toevallige samenloop van omstandigheden. Een postbode moest in 1917 een brief bezorgen aan een voetbalclub in de Tilburgse wijk Hasselt. Deze club bestond alleen niet meer. Omdat hij wist dat bakker Van der Aa in de Hasseltstraat zonen had die bij patronaatsclub Argus voetbalden, leverde hij de brief daar af. Het was een uitnodiging van voetbalclub ODO uit de eveneens Tilburgse wijk Korvel om mee te doen aan wat wedstrijden. De oudste zoon van Van der Aa haalde er tien anderen bij die het jongenspatronaat hadden verlaten. ODO vond het prima en nodigde de jongens ook voor de volgende week uit. Daarop richtten zij samen RKTVV (Wilhelmina) op.
Van 1920 tot 1923 was de club de vaste bespeler van het Gemeentelijk Sportpark. Het eerste eigen veld van RKTVV lag vlak bij restaurant Boerke Mutsaers in de Tilburgse wijk 't Zand. Daar werd de club in 1920, 1930 en 1931 landskampioen van de Rooms-Katholieke Federatie. De club speelde vele jaren in de RK Voetbalbond, dit in tegenstelling tot andere Tilburgse verenigingen die vrijwel allemaal in de ‘neutrale bond’ (NVB; later KNVB) speelden. RKTVV verhuisde vervolgens naar een sportcomplex aan de Weverstraat en van daaruit naar Sportpark Noord aan de Rueckertbaan, eveneens in 't Zand.
FC Tilburg
Spoordijk 30
5018 GH Tilburg
tel: 013-5422400
e-mail: info@fc-tilburg.nl